Hvilke plikter har du som arbeidsgiver
Som arbeidsgiver har du mange forpliktelser overfor dine ansatte. De viktigste pliktene i forholdet til arbeidstaker er omtalt i arbeidsmiljøloven, folketrygdloven, lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP-loven) og ferieloven.
Dine plikter som arbeidsgiver
- Rekruttering og ansettelse: Utarbeid en klar og rettferdig ansettelsesprosess som inkluderer utlysning av stillinger, vurdering av søknader, gjennomføring av intervjuer og valg av kandidater. Vær oppmerksom på at det er forbudt lov å forskjellsbehandle søkere på bakgrunn av kjønn, graviditet, foreldrepermisjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, politisk syn eller medlemskap i arbeidstakerorganisasjon.
- Fortrinnsrett: Deltidsansatte og ansatte som har blitt nedbemannet det siste året har fortrinnsrett.
- Ansettelsesform: Arbeidstakere skal som hovedregel ansettes fast, men midlertidig ansettelse eller innleie av arbeidskraft kan benyttes i enkelte tilfeller.
- Utenlandske arbeidstakere: Hvis du skal ansette utenlandske arbeidstakere er det ditt ansvar å sjekke at han eller hun har rett til å arbeide i Norge.
- Arbeidsavtale: Alle ansatte skal ha en skriftlig arbeidsavtale med alle vesentlige vilkår for arbeidsforholdet. Det er begrensninger på hvilken arbeidstid som kan avtales.
- Lønn: Ved fastsettelse av lønn må du for visse bransjer ta hensyn til reglene om minstelønn.
- Opplæring: Sørg for at de ansatte får den opplæringen og instruksjonen de trenger for å utføre arbeidet på en sikker måte og for å kunne mestre arbeidsoppgavene sine.
- Pensjon og forsikring: De fleste arbeidsgivere må tegne tjenestepensjonsordning for sine ansatte, og du må tegne yrkesskadeforsikring for alle ansatte.
- Skatt og arbeidsgiveravgift: Du skal du utbetale lønn, trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift. Alle lønns- og ansettelsesforhold skal rapporteres månedlig via a-meldingen.
- Sykepenger: Du har du ansvar for å betale sykepenger de første 16 kalenderdagene når arbeidstaker er syk. Deretter overtar Nav ansvaret. Du må også følge opp sykmeldte arbeidstakere og føre statistikk over sykefraværet.
- Arbeidsmiljø: Du har ansvar for at arbeidstakerne har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og at regelverket i arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter etterleves. Arbeid aktivt for likestilling og mangfold på arbeidsplassen, og ha rutiner for håndtering av konflikter og mobbing på arbeidsplassen.
- Meldeplikt: Ved arbeidsulykker, yrkesskader eller yrkessykdom har du meldeplikt til Nav. Ved ulykker som medfører alvorlig personskade eller dødsfall må du straks varsle Arbeidstilsynet og politiet.
- Fleksibel arbeidstid og overtid: Tilrettelegg for fleksible arbeidstidsordninger der det er mulig. Du må sørge for at regelverket om begrensninger i adgangen til bruk av overtid overholdes
- Ferie: Du har ansvar for at arbeidstakerne tar ut den lovbestemte ferien.
- Personvern: Du må sette deg inn i reglene om arbeidstakers rett til personvern på arbeidsplassen, inkludert hvilke kontrolltiltak du kan gjennomføre, bruk av personalmapper og utsending av lønnsslipp.
- Permisjon: Arbeidstaker har i visse tilfeller rett til lønnet eller ulønnet permisjon, blant annet i forbindelse med fødsel og utdanning.
- Permittering: Ved midlertidig ordremangel, ulykker eller naturhendelser som gjør driftsinnskrenkning eller driftsstans nødvendig har du mulighet til å permittere arbeidstakere.
- Oppsigelse: Dersom det på grunn av forholdene i virksomheten eller forhold knyttet til arbeidstakeren blir nødvendig å gå til oppsigelse på grunn av forholdene i virksomheten eller forhold knyttet til arbeidstakeren, er det viktig å gå fram på riktig måte. Vær oppmerksom på at visse grupper har et særskilt vern mot oppsigelse.