Drift av aksjeselskap
Når du driver et aksjeselskap er det en rekke krav som du må forholde deg til. Krav til organisering fremkommer av aksjeloven og det er de samme kravene som stilles om selskapet er lite eller stort.
Når du driver et aksjeselskap er det en rekke krav som du må forholde deg til. Krav til organisering fremkommer av aksjeloven og det er de samme kravene som stilles om selskapet er lite eller stort.
Det finnes ingen lov som regulerer hvordan du skal organisere og drifte ditt eget enkeltpersonforetak. Som innehaver av et enkeltpersonforetak representerer du selv foretaket utad, og det er ikke noe skille mellom enkeltpersonforetakets økonomi og din private økonomi.
Ansvarlige selskap driftes av deltakerne. Et ansvarlig selskap organiseres med selskapsmøtet på toppen og eventuelt et styre og/eller en daglig leder.
En forening er selveiende og det er vedtektene som setter rammene for hvordan en forening skal organiseres, og hvilke regler som gjelder for foreningen.
De vanligste rapporteringspliktene for samvirkeforetak er knyttet til skatt, merverdiavgift og rapportering av lønns- og arbeidsforhold.
Styret og styrearbeid er mer enn en pålagt oppgave, og et godt fungerende styre kan være en ressurs for virksomheten. Det er derfor viktig å være bevist på hvordan styret settes sammen og hvilken kompetanse styremedlemmene innehar.
Å drive en virksomhet innebærer ansvar for å levere flere rapporteringer til myndighetene innen ulike frister. Manglende overholdelse av disse fristene kan koste deg dyrt.
Å samarbeide med andre som har en annen type kompetanse enn din virksomhet, kan bidra til utvikling og vekst. Formålet med et samarbeid kan for eksempel være innovasjon, å utnytte hverandres kompetanse, eller å øke konkurransekraften.
Lov om reelle rettighetshavere pålegger de fleste virksomheter å ha oversikt over og kunne dokumentere hvem som er reelle rettighetshavere i virksomheten.
Budsjettet er en tallfesting av de framtidige planene du har for bedriften din. Det finnes ulike typer budsjetter, med forskjellige formål.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har hovedansvaret for å utarbeide offisiell statistikk i Norge. SSB trenger opplysninger fra virksomheter for å lage god og pålitelig statistikk som offentlige virksomheter, næringsliv, forskere og politikere kan bruke for å planlegge for framtiden. De fleste undersøkelsene blir gjennomført månedlig, kvartalsvis eller årlig.
Et enkeltpersonforetak, selskap med deltakerfastsetting, samvirkeforetak eller NUF (norskregistrert utenlandsk foretak), som driver virksomhet i skattelovens forstand, kan etter nærmere regler omdannes skattefritt til aksjeselskap.
Nettsider, brev og andre forretningsdokumenter (fakturaer, ordresedler, kreditnotaer og lignende) skal alltid inneholde foretakets navn og organisasjonsnummer. Konvolutter og reklamemateriell regnes ikke som forretningsdokument.
Et registrert enkeltpersonforetak, ansvarlig selskap eller aksjeselskap kan ikke skifte organisasjonsform og samtidig beholde organisasjonsnummeret. Skal du fortsette driften i en annen organisasjonsform så må du som hovedregel også registrere et nytt foretak.
Dersom virksomheten din flytter, får nye styremedlemmer, ny bankkonto eller lignende, må du sørge for at disse endringene blir registrert. Hvor du skal melde endringene varierer avhengig av hva som endres.
Alle som selger varer eller tjenester i Norge må bidra til å fremme likestilling og sørge for å unngå å diskriminere. Lokaler og løsninger skal som hovedregel lages slik at de kan brukes av alle mennesker i så stor grad som mulig.
Alle virksomheter som samler inn og bruker personopplysninger må forholde seg til personvernregelverket (GDPR).