Reklamasjonsrett/klagerett ved salg til forbrukere

Forbrukerkjøpsloven gir kjøper rett til å klage på varen hvis den har en feil/mangel. Mangel ved varen utløser flere rettigheter for forbrukeren.


Mangel etter forbrukerkjøpsloven

En mangel etter forbrukerkjøpsloven oppstår når en vare ikke oppfyller de forventningene en forbruker med rimelighet kan ha til den. Dette kan skyldes flere faktorer, for eksempel:

  • Funksjonssvikt: Varen fungerer ikke slik den skal.
  • Feil eller skader: Varen har synlige eller skjulte feil eller skader.
  • Avvik fra avtalen: Varen samsvarer ikke med det som er avtalt mellom selger og forbruker, for eksempel feil farge eller feil størrelse.
  • Brudd på lovnader: Varen lever ikke opp til lovnadene selger har gitt.
  • Selger har unnlatt å opplyse om viktige forhold  

Når varen har en mangel kan kjøper kreve ny vare eller at varen blir reparert. 

Reklamasjonsfristen/klagefristen er vanligvis to år, men kan være fem år for varer som er ment å vare vesentlig lenger. 

Hvis mangelen ikke blir rettet innen rimelig tid, kan kjøper kreve prisavslag eller heve kjøpet, som betyr at kjøper skal få pengene tilbake. Kjøper kan ha rett til erstatning for økonomisk tap som følge av mangel på varen. Hvis et produkt medfører skade, kan kjøperen ha rett til erstatning som følge av skaden.  

Du som selger, kan velge å gi forbruker bedre rettigheter enn de har krav på etter reklamasjonsreglene (garanti). Garanti er en avtale mellom deg og forbruker. 

Forbrukerrådet – informasjon om klagerett

Angrerett og regler ved salg på internett/utenfor fast utsalgssted: 

Ved salg utenfor fast utsalgssted (for eksempel på internett, dørsalg eller telefonsalg) har kjøper 14 dagers angrerett. Dette betyr at kjøper kan returnere varen og få pengene tilbake uten å oppgi noen grunn. Kjøper skal ha tydelig informasjon om angreretten før kjøpet. 

Om angrerett

Angreretten starter dagen etter at kjøper har mottatt varen. Du må gi kjøper informasjon om retten til å angre, vilkårene, tidsfrister og fremgangsmåte. Du må også sende et angreskjema til kjøperen. Hvis dette ikke gjøres, kan angrefristen forlenges opp til 12 måneder. 

Når et varekjøp skal inngås elektronisk, må du i tydelig og fremhevet form gjøre forbrukeren oppmerksom på varens egenskaper, den samlede prisen inkludert avgifter og eventuelle tilleggskostnader som frakt umiddelbart før forbrukeren foretar bestillingen. Innen rimelig tid etter avtaleinngåelsen, og senest på leveringstidspunktet for varene, må du gi forbruker skriftlig bekreftelse på den inngåtte avtalen. 

Forbrukertilsynet – om angrerettloven

Salg over telefon

Forbrukere kan reservere seg mot telefonsalg ved å registrere seg i Reservasjonsregisteret. Næringsdrivende må sjekke sine ringelister mot dette registeret før de kontakter forbrukere. Et salgstilbud på telefon må bekreftes skriftlig i etterkant av samtalen, og forbrukeren må deretter godkjenne tilbudet skriftlig for at avtalen skal være bindende. Telefonsalg skal ikke være påtrengende eller aggressivt. 

Forbrukertilsynet – veiledning om telefonsalg

Dørsalg 

Det er forbudt å drive med dørsalg til forbrukere som tydelig sier nei til dette. Forbrukeren kan for eksempel sette et "Nei takk til dørsalg"-skilt på eller ved døren. Dørsalg er alltid forbudt mellom kl. 21.00 og 09.00, lørdager, helgedager eller dager som er likestilt med helgedager. Forbrukertilsynets veiledning om dørsalg gir oversikt over regelverket for dørsalg.

Forbrukertilsynet – veiledning om dørsalg

 

Åpne kontaktskjema