Første stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter
Den første stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter inneholder over 50 tiltak for at Norge skal være et av verdens beste land å starte og drive virksomhet i.
– Gründere og oppstartsbedrifter er helt avgjørende for næringslivet. Det er de som skaper arbeidsplasser og vekst. Vi trenger flere som tør å satse og skape sin egen arbeidsplass. Vi vil legge til rette for gode og forutsigbare rammevilkår, slik at enda flere gründere over hele landet kan lykkes med å skape bedrifter som vokser, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
Stortingsmeldingen viser status for gründerskap i Norge, presenterer helheten i regjeringens politikk og peker fremover. I arbeidet med meldingen har det vært gjennomført innspillsmøter over hele landet. Stortingsmeldingen skal gi gründere og oppstartsbedrifter enda bedre tilgang til de tre mest sentrale byggesteinene på veien fra idé til bedrift; kapital, kompetanse og nettverk. Meldingen inneholder 53 tiltak for å svare på behovene som gründere og oppstartsbedrifter har:
- Tiltak som gir gründere over hele landet et bedre og mer tilgjengelig tilbud, både gjennom kompetanse, kapitaltilgang og nettverk
- Tiltak som fremmer bedre rammevilkår, for eksempel gjennom forenkling og digitalisering
- Tiltak for et enda bedre virkemiddelapparat, spisset mot gründere
- Tiltak som fremmer gründerskap blant kvinner
Noen sentrale tiltak i stortingsmeldingen
Forenkling
- Utvide løsningen Én vei inn med mål om å inkludere alle relevante virkemiddelaktører på sikt
- Redusere næringslivets kostnader knyttet til pålagte regler og utfylling av offentlige skjemaer
- Fremme forslag om nytt og moderne regelverk for Enhetsregisteret og Foretaksregisteret
- Gjennomføre en tydelig forenkling av anskaffelsesregelverket
Sosiale ordninger
- Vurdere behovet for informasjonstiltak som kan gjøre det enklere for selvstendig næringsdrivende og frilansere å få bedre oversikt over og kunnskap om egne rettigheter og plikter
Fremme gründerskap blant kvinner
- Måle utviklingen av andelen kvinnelige gründere i norsk næringsliv, og som andel av brukerne i virkemiddelaktørenes ordninger.
- Se nærmere på hvordan kvinner kan prioriteres i virkemiddelapparatet når kvaliteten anses som lik i et prosjekt.
Kapital, kompetanse og nettverk
- Gi Investinor i oppdrag å vurdere hvordan Investinor i partnerskap med private eiere som pensjonskasser og lignende, kan samarbeide med sikte på å bedre kapitaltilgangen i det norske tidligfasemarkedet
- Styrke finansieringsvirkemidler særlig rettet mot oppstartsbedrifter med vekstpotensial, herunder etablerertilskudd, innovasjonskontrakter og oppstartslån
- Arbeide for at utdanningssystemet tilpasses næringslivets behov for kompetanse, også rettet mot entreprenørskap og innovasjon og foreslå en kompetansereform for livslang læring som skal gi økt kompetanse i norsk næringsliv.
Et godt tilbud over hele landet
- Kartlegge det samlede lokale og regionale tilbudet til gründere og oppstartsbedrifter i samarbeid med kommuner og fylkeskommuner.
- Samarbeide med fylkeskommuner, kommuner og virkemiddelapparatet for å sikre gode distriktsrettede virkemidler for gründere og oppstartsbedrifter.
Du kan lese mer om stortingsmeldingen her.
Kilde: Nærings- og fiskeridepartementet, 01.01.2024