Slik kan bygge- og anleggsbransjen redusere sykefraværet

Bygg- og anleggsbransjen taper rundt to millioner dagsverk i året på grunn av sykefravær. Bransjen har et stort potensial til å forebygge mye av dette sykefraværet.


I bygge- og anleggsbransjen er det mange som har en fysisk krevende arbeidsdag, og bransjens sykefraværsstatistikk bærer preg av dette. Cirka 40 prosent av alt sykefravær i bransjen er muskel- og skjelettrelatert. I tillegg til de personlige konsekvensene for den enkelte arbeidstaker, medfører de rundt to millioner tapte dagsverkene per år store kostnader for både bransjen og samfunnet generelt.

Samtidig viser forskning fra STAMI at vi har forebyggingspotensial for å senke sykefraværet. Hele 800 000 av de tapte dagsverkene i bygge- og anleggsbransjen skyldes den tunge jobben den ansatte gjør. Det er få som blir gamle i denne bransjen, og rekrutteringen av riktig kompetanse kan være vanskelig. Derfor er det ekstra viktig at virksomhetene jobber godt med å holde dagens arbeidstakere friske.

Tilsyn viser at bransjen har forbedringspotensial

De siste to årene har Arbeidstilsynet gjennomført rundt 800 tilsyn med muskel- og skjelettplager som tematikk i bygge- og anleggsbransjen. Resultatene viser at 74 prosent av virksomhetene vi kontrollerte hadde brudd på arbeidsmiljøloven. De fleste manglet gode kartlegginger og risikovurderinger, tiltak for å redusere risikoene for muskel og skjelettplager som ble funnet, tilstrekkelig opplæring, og en god plan for bistand fra bedriftshelsetjenesten (BHT).

Les mer om saken, og hvordan jobbe med forbedringer i praksis her

Kilde: Arbeidstilsynet, 21.08.2024.

Åpne kontaktskjema