Kontraktsunntaket for fastprisavtaler gjøres permanent
Regjeringen foreslår å videreføre kontraktsunntaket for standard fastprisavtaler for strøm, uten tidsbegrensning. Dette er et tiltak som legger til rette for fastprisavtaler og gir økt forutsigbarhet for næringslivet.
Kontraktsunntaket i grunnrenteskattene for vannkraft og landbasert vindkraft har lagt til rette for fastprisavtaler og økt forutsigbarhet for næringslivet. Med dette kan bedrifter håndtere usikkerhet om framtidige strømpriser tilpasset sin egen situasjon. Siden unntaket ble innført i 2023, er det inngått over 1 000 slike fastprisavtaler.
Unntaket har hittil vært midlertidig, og har gjeldt for avtaler inngått før 1. januar 2025. Regjeringen foreslår nå å videreføre kontraktsunntaket uten tidsbegrensning.
– Regjeringens forslag gir trygghet for norske bedrifter. Ved å fjerne tidsbegrensningen legger vi til rette for at strømprodusenter og -leverandører kan fortsette å utvikle tilbudet til bedrifter som ønsker mer forutsigbare strømutgifter, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Per 1. oktober 2024 ble det tilbudt fastprisavtaler for 3, 5 og 7 år til en pris under 65 øre/kWh i alle prisområder. Leverandørene har også utviklet fastprisavtalene slik at de kan tilpasses bedrifter med variabelt strømforbruk.
– For næringslivet er forutsigbarhet viktig. Ikke minst gjelder dette for kraft, som er en viktig innsatsfaktor for mange bedrifter. Unntaket ble innført for å komme næringslivet i møte i en tid da strømprisene var høye og uforutsigbare, og det er tydelig at det har vært interesse for slike fastprisavtaler der ute, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Kontraktsunntaket innebærer at kraftprodusentens grunnrenteskattepliktige inntekt baseres på prisen i fastprisavtalene, i stedet for spotmarkedspris, som er hovedregelen.
Kontraktsunntaket foreslås videreført med samme innretning som i dag, herunder fast avtalt volum og varighet på 3, 5 og 7 år. Nord/sør-unntaket, som på visse vilkår åpner for fastprisavtaler hvor kraftprodusent og sluttbruker befinner seg i ulike prisområder, foreslås også videreført. Det innebærer at regjeringen ikke foreslår å utvide unntaket til også å omfatte variabelt volum. Innspill fra næringen indikerer at prisene på fastprisavtaler med variabelt volum ville ligget på et nivå som ikke gjør dem kommersielt attraktive.
Les hele pressemeldingen her.
Kilde: Finansdepartementet, 07.10.2024