Varemerke
Et varemerke er et navn, en logo eller et annet kjennetegn du kan bruke for å skille dine varer og tjenester fra andres. Varemerket kan bli svært verdifull for virksomheten din.
Hva er varemerkeregistrering?
Et registrert varemerke gir deg eller virksomheten din enerett til å bruke varemerket for dine eller virksomhetens varer og tjenester. Eneretten gjelder for eksempel for bruk av varemerket på selve varen, i dokumenter, i reklame og/eller ved muntlig omtale. Eneretten innebærer at ingen andre kan bruke et varemerke som kan forveksles med ditt, på samme type varer og tjenester som varemerket ditt er registrert for. Både virksomheter og enkeltpersoner kan søke varemerkeregistrering.
Sjekk om navnet er ledig på navnesok.no
Innovasjon Norge om IPR Rådgiverdatabase
IPR-test
Er du usikker på om det er varemerke, design eller patent du skal registrere? Patentstyret har utviklet en test for å se hvilke verdier det kan være viktig for bedriften din å beskytte.
Hva kan du registrere som varemerke?
Et varemerke kan bestå av bokstaver, tall, ord, slagord, navn, logoer, figurer og bilder, emballasje, lyd, bevegelse eller kombinasjoner av disse. Et varemerke må ha særpreg slik at kundene kan skille produktet ditt fra andres. Varemerker som bare beskriver varen eller tjenesten kan i utgangspunktet ikke registreres, fordi andre næringsdrivende også må kunne beskrive produktet sitt.
For eksempel kan du ikke uten videre få enerett til Økern Bilmekaniker for tjenester som gjelder reparasjon av biler, siden varemerket kun forteller hvor i Oslo tjenesten tilbys, nemlig på Økern, og hva slags tjenester som tilbys der, nemlig bilmekanikertjenester. Hvis du ønsker en slik beskrivende tekst i varemerket ditt, må du legge til noe annet som har særpreg for at det skal kunne registreres. Dette kan for eksempel være et figurelement eller en logoutforming som har særpreg. Da vil det være kombinasjonen av tekst og figur som blir beskyttet, men ikke teksten i seg selv.
Hvor lenge varer varemerkeregistreringen?
Et registrert varemerke gjelder i 10 år og kan fornyes for 10 år av gangen så lenge du ønsker det. Det er imidlertid bruksplikt knyttet til varemerkeregistreringen. Dette betyr at hvis du ikke bruker varemerket for alle varene og/eller tjenestene du har registrert det for innen fem år, kan registreringen helt eller delvis bli slettet hvis noen sender et krav om dette til Patentstyret.
Ulike symboler for varemerker
Dersom varemerket er registrert, kan du sette symbolet ® bak varemerket. Dersom varemerket ikke er registrert, men du ønsker å vise at det er et varemerke, kan du bruke symbolet ™ bak merket. TM gir deg ingen beskyttelse, men det kan brukes som et signal til markedet om at det er å oppfatte som et varemerke.
Opphavsrett (eller copyright – ©) er retten til litterære og kunstneriske åndsverk. Hvis en oppfinnelse, et design eller et varemerke har preg av noe nytt og originalt eller er et resultat av en skapende innsats, er det automatisk beskyttet etter åndsverksloven. Opphavsrett kan ikke registreres, men må fastslås av domstolene.
Patentstyret – hva betyr symbolene?
Før du søker
Det kan være lurt å undersøke om andre allerede har en rettighet til samme eller lignende varemerke. Det kan du for eksempel gjøre selv ved å bruke Patentstyrets søketjeneste eller nettstedet navnesok.no. Her kan du i ett søk finne domenenavn, foretaksnavn og varemerker.
Patentstyrets søketjeneste for patent, design og varemerker i Norge
Du kan også be Patentstyret utføre en forundersøkelse for å sjekke om varemerket kan registreres.
Patentstyret om forundersøkelser
Patentstyret - priser på forundersøkelser
Hvordan søker du om varemerkeregistrering?
Vi anbefaler at du bruker søknadsveiviseren som ligger på Patentstyrets nettsider hvis du ikke har søkt om varemerke tidligere (krever innlogging).
Patentstyret – søknadsveiviser (krever innlogging)
Alternativt kan du levere søknaden til Patentstyret via Altinn.
Når du søker, må du velge hvilke klasser varemerket skal gjelde for. Det vil si at du må bestemme innenfor hvilke varegrupper eller tjenestekategorier du ønsker å beskytte varemerket.
Internasjonal varemerkeregistrering
Varemerkeregistreringen gjelder bare i det landet der varemerket er registrert. Bruker du varemerket utenfor Norge, eller produserer du varer i andre land, bør du vurdere å beskytte det i disse landene også. Det er mulig å registrere et varemerke i flere land samtidig.
Patentstyret om varemerkeregistrering i andre land
Klage på andres varemerke
Hvis du oppdager at noen har fått registrert (eller søkt om registrering av) et varemerke som du mener er identisk med eller kan forveksles med varemerket ditt, kan du klage. Informasjon om vilkår, klagefrister og fremgangsmåter finner du hos Patentstyret.
Patentstyrets om klageordninger for varemerke
Patentstyret om innarbeidelse og bruk av varemerke
Hold deg oppdatert gjennom Patentstyrets kurs
Patentstyret tilbyr ulike kurs om hvordan du kan beskytte verdiene dine gjennom patent og varemerke- og designrettigheter. De fleste av kursene er gratis, og mange strømmes slik at du kan følge dem der det passer deg.
Fellesmerke og garanti- eller kontrollmerker
En forening av næringsdrivende kan få enerett for medlemmene til å bruke et varemerke eller et annet kjennetegn for sine varer eller tjenester.
Ansvarsmerke
De som produserer og/eller selger produkter av gull, sølv eller platina med påstemplet finhetsgrad (for eksempel 'S925' for sølv), er pliktige til å stemple varen med et ansvarsmerke som de har registrert hos Patentstyret.